De geschiedenis van Peru

De geschiedenis van Peru

Peru ligt in Zuid-Amerika op het westelijk halfrond en heeft een lange en bewogen geschiedenis. De oudste sporen van civilisatie dateren uit het jaar 3500 voor Christus en wonen in de Kustvlakte. De oude stammen van Peru omvatte de Chavín, de Moche en de Nazca-cultuur, elk met hun eigen architectuur, kunst en religie. De Inca’s, een keizerrijk dat in 1438 werd opgericht, behoefte Peru tot een van de rijkste landen in Zuid-Amerika, met een enorm netwerk van wegen, steden, boerderijen, irrigatiekanalen en forten.

In 1534 veroverden de Spanjaarden Peru. Na de Spaanse overheersing, richtten de Peruanen een aantal opstanden aan die leidden tot het verdrijven van de Spanjaarden in 1821. Inmiddels had Peru een onafhankelijke republiek geworden. In de eerste helft van de 20e eeuw had Peru te maken met onzekerheid op politiek, sociale en economisch gebied. Na de jaren 80 begon de Peruaanse economie te groeien. De laatste jaren heeft Peru een aantal grote veranderingen ondergaan en werkt aan de toekomst van het land.

Een geschiedenis van duizenden jaren terug

De aanwezigheid van mensen in Peru is al duizenden jaren oud. In de pre-Columbiaanse periode (tot 1532) was Peru de thuisbasis van een verscheidenheid aan beschavingen, waaronder de Caral, de Chavin, de Nazca, de Moche, de Inca’s en hun voorgangers.

De Spaanse conquistadors waren de eersten die Peru binnenvielen in 1532, wat leidde tot een jarenlang conflict met de Inca’s en hun voorgangers. Van de Spaanse koloniale tijd tot de jaren 1980 bleef Peru traditioneel in politiek, sociale en economische zin.

Na de jaren 1980 begon de Peruaanse economie te groeien, waardoor het land een belangrijke speler werd in Latijns-Amerika. De jaren 90, die vooruitgang bood voor het land, werd gevolgd door een lange periode van politieke instabiliteit en economisch lijden.

In de afgelopen jaren heeft Peru echter aanzienlijke veranderingen doorgemaakt en zet het zich in voor de toekomst van het land. Er is een aantal hervormingen gedaan om hulp te bieden aan de armen, er is een nieuw handelsverdrag gesloten en er is meer focus op open, toegewijde regering.

Een land dat nog steeds in ontwikkeling is

Al deze veranderingen maken deel uit van de geschiedenis van Peru. Het land maakt deel uit van de sociale en economische vooruitgang in Latijns-Amerika, waardoor het een gewaardeerde speler is in het gebied. Met de regering die toegewijd is aan verdere ontwikkeling is Peru klaar om deel te nemen aan de verdere ontwikkeling van Latijns-Amerika.

De geschiedenis van Peru gaat ver terug tot ver voor de komst van de Spanjaarden. Het land is het thuis van de oorspronkelijke Inca-volkeren en de opvolgende Quechua-volkeren die nog steeds sterk aanwezig zijn in delen van Peru. Het land heeft een rijke cultuur en vele bezienswaardigheden om te bezoeken, met inbegrip van Machu Picchu.

In het koloniale tijdperk, toen Spanje heerser over Peru was, leidde de mijnbouwindustrie de economie aan. De bevolking groeide gaandeweg en aan het einde van de negentiende eeuw stond Peru bekend om een stabiele politieke en economische situatie.

Na het uiteenvallen van Spanje heeft Peru zich bij andere Latijns-Amerikaanse landen aangesloten. Peru heeft hard gewerkt om vrede en economische stabiliteit te garanderen en heeft meerdere democratische regeringswisselingen gezien in de afgelopen decennia. Tegenwoordig is Peru een van de meest geconnecteerde landen in Latijns-Amerika, met een toenemende hoeveelheid investeringen uit Azië en Noord-Ame

Reacties zijn gesloten.